Advies over mobiele airco kopen

Tijdens die warme zomermaanden is een mobiele airconditioner de beste manier om comfortabel te blijven en heerlijk te slapen. Bovendien hoeft u zich geen zorgen te maken over een ingewikkelde installatie – deze apparaten zijn ongelooflijk gebruiksvriendelijk! Lees verder voor alle details over hoe ze werken en welke factoren u moet overwegen als het tijd is om een mobiele airco kopen serieus te gaan nemen.

Hoe werkt een mobiele airco precies?

Een mobiele airco is een verplaatsbare airco op wieltjes en heeft een afvoerslang naar buiten waardoor warme lucht wordt afgevoerd. Tijdens het koelen wordt ook vocht onttrokken aan de lucht. Dit water wordt opgevangen in een condensvochtreservoir dat af en toe geleegd moet worden. Eigenlijk kun je de werking van een airco wel een beetje vergelijken met die van een koelkast, maar dan voor de hele kamer.

Een airco werkt met een compressor met koelvloeistof. Met een mobiele airco kun je, afhankelijk van de ruimte en het vermogen van de airco, de temperatuur in een warme kamer terugbrengen tot een comfortabel niveau. In tegenstelling tot een ventilator, die alleen lucht verplaatst, laat je met een mobiele airco de temperatuur in een kamer dus ook echt dalen.

Hoe groot is de ruimte die een mobiele airco kan koelen?

Het koelvermogen van een draagbare airconditioner wordt vaak gemeten in BTU, een verouderde British Thermal Unit. In deze moderne tijden wordt echter net zo vaak kW (kilowatt) gebruikt om het koelvermogen van een airconditioner te meten. Hoe krachtiger uw mobiele airconditioner is, hoe hoger de BTU- of kW-waarde.

Vindt u het moeilijk om te bepalen hoeveel BTU of kW u nodig hebt voor uw woonkamer? Kunt u niet achterhalen hoeveel u nodig hebt voor een airconditioner in de slaapkamer? Geen zorgen meer! Wij hebben een informatief artikel gemaakt dat al uw vragen beantwoordt: Hoeveel BTU heb ik nodig voor een airconditioner? Bekijk het nu, en zeg vaarwel tegen alle koelingszorgen.

Hoeveel geluid maakt een mobiele airco?

Een draagbare airconditioner zal altijd enig geluid voortbrengen, maar met een relatief stil apparaat kunt u het geluidsniveau tussen 50 en 60 dB houden. Om dit verder te verminderen, kunt u overwegen uw airco een uur voor het slapengaan op een lagere temperatuur te zetten, zodat hij de slaapkamer al heeft afgekoeld voor wanneer u zich terugtrekt. Wanneer u klaar bent om te slapen, zet u hem op de laagst mogelijke stand of schakelt u hem helemaal uit als hij niet meer nodig is.

Mobiele airco heeft een afvoerslang

Draagbare airconditioners hebben een uitlaatslang om de warme lucht naar buiten af te voeren. U kunt deze slang door een kier in een raam of deur leiden, en indien nodig zelfs speciaal daarvoor gaten in uw dak of muur maken.

Om de opening tussen de uitlaatslang en de vensterrand te dichten, zijn er speciale kits die u kunt kopen om extra beveiliging te bieden tegen het terugstromen van warme lucht naar binnen. Voor een maximaal rendement van draagbare airco’s moet u ervoor zorgen dat ze altijd in de buurt van ramen staan, waar de uitlaatslangen de warmte gemakkelijk kunnen afvoeren.

Is er een mobiele airco zonder afvoerslang?

Natuurlijk zijn alle mobiele airconditioners uitgerust met een afvoerslang. Er bestaan echter ook bepaalde “luchtkoelers” die een koele nevel uitblazen om de temperatuur van uw ruimte met slechts enkele graden te verlagen – deze hebben echter geen externe afvoerslangen en kunnen daarom niet zo efficiënt koelen als hun mobiele airconditioners. Wil je alvast meer weten, of kijken welke opties er allemaal beschikbaar zijn? Dan kun je bijvoorbeeld de volgende merken met elkaar vergelijken:

Hoeveel energie gebruikt een mobiele airco?

Kijk bij het zoeken naar een mobiele airconditioner naar het energielabel om de efficiëntie ervan te beoordelen. Voor een optimaal energieverbruik moet u streven naar een A+++ rating en erop letten hoeveel kWh hij per jaar verbruikt – hoe lager dit getal is, hoe efficiënter uw apparaat zal zijn! Andere belangrijke informatie, zoals het geluidsniveau en het koelvermogen, vindt u ook op ditzelfde energielabel.

Als het op energie-efficiëntie aankomt, is de airconditioner die u kiest niet de enige factor. Hoe u hem gebruikt is ook van belang! Een mobiele airco de hele dag op de hoogste stand laten werken kost bijvoorbeeld meer elektriciteit dan hem voor het slapen gaan even aanzetten.

Als de ruimte waarin u uw airconditioner laat installeren slecht geïsoleerd is, bijvoorbeeld met een plat dak en meerdere ramen, dan moet hij veel harder werken om die ruimte koel te houden dan wanneer de isolatie beter zou zijn. Dat betekent meer energieverbruik – iets waar u rekening mee wilt houden als u een investering in klimaatbeheersing doet!

Hoe leeg je het condenswaterreservoir van een mobiele airco?

Terwijl een mobiele airconditioner uw ruimte koelt, onttrekt hij vocht aan de atmosfeer en deponeert dit in zijn condensreservoir. In hete zomeromstandigheden met langdurig gebruik van uw airconditioner moet u het waterreservoir om de paar uur controleren en legen; meestal zit er een indicatielampje op uw machine wanneer dit nodig is.

Het water kan snel en gemakkelijk worden afgetapt met een stop of kraan aan de achterkant van het apparaat. Veel modellen zijn ook uitgerust met slangen om het legen te vereenvoudigen. Zodra u alle condensatie uit de tank heeft verwijderd, is uw airconditioner in een mum van tijd weer klaar om te koelen.

Verwarmen of lucht zuiveren met een mobiele airco

Investeren in een mobiele airconditioner is een ideale keuze, omdat deze wordt geleverd met functionaliteiten zoals verwarming met een verwarmingselement en het zuiveren van de lucht door zijn ionisator.

Zo hoeft u geen aparte elektrische kachels meer aan te schaffen voor de wintermaanden! Bovendien zijn de luxere modellen van deze units voorzien van een ionisator die stof, schimmel of pollen uit de atmosfeer van uw huis filtert – zodat u het hele jaar door frisse, schone lucht kunt inademen.

Yari Franken
Yari Franken

Bedankt voor het lezen van het door mij geschreven artikel, ik hoop dat al je vragen beantwoord zijn. Zit je nog met vragen? Of heb ik iets over het hoofd gezien? Aarzel niet om contact op te nemen met de klantenservice. We helpen je graag op weg!

Meer gidsen bekijken

Deel dit artikel:

Geen Opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yari Franken
Yari Franken

Welkom op deze pagina, we hopen dat je gevonden hebt waar je naar op zoek was. Blijft je vraag onbeantwoord? Aarzel niet om een berichtje achter te laten in de opmerkingen sectie.

Inhoudsopgave

Populair onder onze klanten

Andere handige informatie:

HomeMenuWishlistNaar boven