Waar let je op bij het kiezen van het schermformaat van je monitor?

waar let je op bij het kiezen van het schermformaat van je monitor

Bij de keuze van de perfecte monitor voor uw werkplek is de grootte van het scherm van het grootste belang. Dit kan van grote invloed zijn op zowel hoe comfortabel u werkt als welke resolutie en bureauopstelling u kiest. Als u niet zeker weet welk formaat u moet kiezen, vindt u in deze gids alle informatie die u zal helpen een weloverwogen beslissing te nemen over uw volgende monitoraankoop!

Schermformaat van een monitor kiezen

Bij het kiezen van een monitor is de grootte van doorslaggevend belang. Een te klein scherm is moeilijk af te lezen en biedt niet voldoende werkruimte; een te grote monitor past gewoon niet op uw bureau. Volg dus deze stappen:

  • Wat zijn je plannen voor de monitor?
  • Hoe groot is uw werkruimte?
  • Welke resolutie past het best bij uw behoeften?
  • Wat is de ideale kijkafstand?
  • Bent u op zoek naar een aantrekkelijk gebogen of ultrabreed scherm?

Wat ga je doen met de monitor?

De grootte en de vorm van het scherm hangen af van wat je met de monitor gaat doen. Als u bijvoorbeeld veel film kijkt of video’s bewerkt, is een groter scherm beter geschikt omdat dit uw beelden meer ademruimte biedt. Als het gaat om fotobewerking of game-ervaringen, dan kunt u beter een compact scherm met hogere resolutie overwegen. Om je op weg te helpen hebben we alles even op een rijtje gezet:

Zakelijk

De grootte van de monitor heeft een grote invloed op hoe productief u kunt zijn – hoe groter het scherm, hoe groter het effect op het optimaliseren van uw workflow. 24 en 27 inch zijn overal verkrijgbaar en perfect voor elke bureauruimte; als u zelfs in een kleine slaapzaal geen ruimte wilt opofferen, werken deze maten misschien wel het beste voor u!

Met hun bredere schermpanwijdte kunnen ze meer vensters of programma’s tegelijk openen, waardoor multitasken eenvoudiger wordt dan ooit tevoren. Maar als dat niet genoeg is? Dan kan een ultrabrede 34 inch monitor wonderen doen door een indrukwekkende 33% extra schermruimte te bieden; hiermee kunnen we nog meer bestanden naast elkaar openen zonder ons zorgen te hoeven maken over een overvolle desktop!

Gaming

Houdt u meer van intense, snelle games zoals Call of Duty? Dan raden we een 24- of 27-inch monitor aan. Maar als uw gaming stijl neigt naar een open wereld ervaring dan is een ultrawide monitor de betere keuze voor u; het geeft u een instelbaar gezichtsveld en zorgt ervoor dat u meer details van de omgeving van het spel kunt opnemen.

Zelfs console gamers kunnen profiteren van grotere maten, omdat ze meer comfort bieden dat het spelen op een tv benadert, maar met alle voordelen van het gebruik van een computermonitor!

Beeldbewerking

Als u werkt aan beeld- of videobewerking, is het van fundamenteel belang een monitor te hebben met goed zicht. Ik raad aan om indien mogelijk niets kleiner dan 27 inch te nemen; zodra u onder dat formaat komt, kan het scherm te klein zijn voor efficiënt foto- en videowerk. Als u een uitgebreid overzicht wilt hebben, zoek dan niet verder dan een ultrabreed 32 inch (of groter) beeldscherm!

Hiermee kunt u naadloos multitasken tussen Adobe Photoshop, Indesign en alle andere programma’s die u in uw workflow nodig hebt – om nog maar te zwijgen van de vele ruimte voor mediabibliotheken, zodat u snel en gemakkelijk inhoud naar projecten kunt slepen.

Hoe groot is je bureau?

Beslissen over de juiste monitor voor u kan een overweldigende taak zijn. Of u nu een tweede monitor aan uw opstelling wilt toevoegen of een bestaande wilt vervangen, hier zijn drie formaten die perfect passen in elke werkruimte!

  • Op een beperkt werkoppervlak tot 80 centimeter past gemakkelijk een 24-inch monitor, zoals bij de inrichting van een kantoor voor een student.
  • Een middelgroot bureau is de ideale maat voor uw werkruimte, van 100 tot 120 centimeter breed. Het kan schermen tot 34 inch of een dubbele opstelling van twee 24 inch monitoren comfortabel en veilig dragen.
  • Deze bureaus met een lengte vanaf 140 cm bieden voldoende ruimte voor de grootste monitoren. Neem bijvoorbeeld een 49 inch super ultrawide monitor – die past gemakkelijk op deze tafels! Niet alleen dat, maar door hun stevigheid kunnen ze ook grotere gewichten dragen.

Welke resolutie heb je nodig?

Als u op zoek bent naar een hoogwaardige monitor, zijn grootte en resolutie belangrijke componenten om te overwegen. Een 24-inch Full HD-monitor is heel anders dan zijn 27-inch tegenhanger; de laatste heeft een grotere pixeldichtheid, waardoor beelden scherper op het scherm verschijnen. Dus als u kiest voor een groot beeldscherm zoals dit, zorg er dan voor dat het minstens een QHD-resolutie heeft om korrelige of uitgerekte beelden te voorkomen – want niemand geniet van een onvolmaakt beeld!

Hoe groot moet de kijkafstand zijn?

Bij het bepalen van de optimale kijkafstand van uw monitor is het belangrijk zowel de minimale als de maximale kijkafstand in aanmerking te nemen. Het minimum geeft aan hoe dichtbij u kunt zitten voordat u een wazig beeld ziet, terwijl het maximum aangeeft wanneer verder naar achteren zitten tekst onleesbaar begint te maken. Door met deze twee factoren rekening te houden, kunt u een ideale balans vinden voor comfortabel en toch helder zicht.

Om de ideale kijkafstand voor een monitor bij benadering te bepalen, gaat u dicht bij uw bureau staan en strekt u één arm voor u uit tot hij het scherm lichtjes raakt. De grootte van het scherm en de resolutie bepalen wat een optimale minimale kijkafstand is – die kunt u vinden op elke productpagina. Bij grotere schermen of scherpere resoluties moet u rekening houden met een grotere minimale kijkafstand.

Wil je een ultrawide of curved monitor?

Of u nu een gebogen of ultrabrede monitor koopt, dezelfde voorzorgsmaatregelen gelden als voor gewone schermen. Vooral wie een ultrabreed scherm wil gebruiken, moet rekening houden met de grootte van de voet van de monitor – die is meestal breder dan die van conventionele monitoren en vereist dus bredere tafels. Daarom is het raadzaam om er minstens één met een diameter van 100 cm te kiezen.

Bij een gebogen scherm moet u rekening houden met de grotere diepte van de monitor en de grotere afmetingen van de voet. Niet alleen neemt de curve meer ruimte in beslag dan een plat scherm, maar er is ook voldoende afstand tot de muur nodig om goed te kunnen functioneren. Zorg ervoor dat uw gebogen monitor voldoende ruimte heeft voordat u hem opstelt! Wil jij een nieuwe monitor kopen? Bekijk dan eens de volgende merken:

Yari Franken
Yari Franken

Bedankt voor het lezen van het door mij geschreven artikel, ik hoop dat al je vragen beantwoord zijn. Zit je nog met vragen? Of heb ik iets over het hoofd gezien? Aarzel niet om contact op te nemen met de klantenservice. We helpen je graag op weg!

Meer gidsen bekijken

Deel dit artikel:

Geen Opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yari Franken
Yari Franken

Welkom op deze pagina, we hopen dat je gevonden hebt waar je naar op zoek was. Blijft je vraag onbeantwoord? Aarzel niet om een berichtje achter te laten in de opmerkingen sectie.

Inhoudsopgave

Populair onder onze klanten

Andere handige informatie:

HomeMenuWishlistNaar boven