Hoe zit het met het energieverbruik van een koelkast?

hoeveel verbruikt een koelkast

Voor een maximale energiebesparing is het essentieel dat je bij het zoeken naar een koelkast let op het energieverbruik van de koelkast. Door een efficiënt model met energieklasse C of hoger te kiezen, kun je aanzienlijk besparen op jouw maandelijkse energierekening. Wij bieden gedetailleerde informatie over hoeveel energie verschillende soorten koelkasten verbruiken en 8 effectieve tips om jouw koelingskosten en verbruik laag te houden.

Wat is het energieverbruik van een koelkast?

Om na te gaan hoe energiebesparend een koelkast is, kijk je naar de bijbehorende energieklasse op het etiket. Hoewel je op dit moment niet veel koelkasten met een A-classificatie zult tegenkomen – omdat deze in 2021 werden vernieuwd – zijn er nog steeds superzuinige apparaten beschikbaar met deze classificatie.

Aan de ene kant zijn er apparaten die tot 50% meer stroom besparen dan hun tegenhangers met een F-classificatie, en aan de andere kant is er klasse F, die helaas aanzienlijk meer stroom verbruikt.

Een A-klasse koelkast kan een goede optie zijn

Als je op zoek bent naar een energie-efficiënte koelkast, is klasse A de juiste keuze. Hij is niet alleen efficiënter geïsoleerd dan zijn tegenhanger uit een lagere klasse, maar heeft ook verschillende functies die het energieverbruik nog verder terugdringen. Door te kiezen voor een koelkast met deze classificatie kun je jaarlijks veel elektriciteit besparen ten opzichte van een koelkast met klasse F!

Energieverbruik per jaar in kWh

Behalve de energieklasse kun je ook het exacte elektriciteitsverbruik van jouw koelkast in kWh per jaar zien als je op het energielabel kijkt. Met dit getal kun je verschillende modellen en typen koelkasten – van tafelmodellen tot Amerikaanse modellen – nauwkeurig vergelijken, zodat je weet hoeveel stroom ze verbruiken zonder ernaar te hoeven raden!

De snelle indicatie van de energieklasse kan nuttig zijn, maar het is het verbruik in kWh per jaar dat je echt in staat stelt om verstandige beslissingen te nemen over welk soort koelkast het beste bij jouw behoeften past.

Koelkasten verbruiken jaarlijks tussen 50 en 400 kWh energie, afhankelijk van de grootte, het type model en de energie-efficiëntie. Gewoonlijk gebruiken ze ongeveer 100 tot 250 kWh per jaar, terwijl een gemiddelde koelkast 200 kWh per jaar verbruikt.

Energiekosten per jaar

Het berekenen van de jaarlijkse energiekosten voor jouw koelkast is eenvoudig; je hoeft alleen maar het aantal kWh per jaar van het energielabel te nemen en dit te vermenigvuldigen met een tarief van €0,67/kWh. Als jouw koelkast bijvoorbeeld 100 kWh per jaar verbruikt, dan zou de jaarlijkse kosten slechts 67 euro bedragen! Gemiddeld kost het gebruik van een energiezuinige koelkast je echter ongeveer € 134 per jaar – nog steeds een zeer redelijke prijs in vergelijking met andere apparaten!

Hoeveel verbruikt een koelvries-combinatie?

Als je een standaard koelkast met vriesvak van energieklasse E koopt, betaal je naar schatting 150,75 euro per jaar aan elektriciteitskosten op basis van een gemiddeld verbruik van 225 kWh tegen een tarief van 0,67 euro per kWh.

Door over te stappen op een zuinige koelkast met energieklasse A kun je jaarlijks tot € 124,43 besparen – dat is een echte geldbespaarder!

Hoeveel verbruikt een tafelmodel koelkast?

Investeren in een relatief efficiënte tafelmodel koelkast met energieklasse D of beter, vergeleken met de gemiddelde energieklasse F versie, kan je jaarlijks tot €28,72 besparen; gebaseerd op een veronderstelde elektriciteitskost van €0,67 per kWh en een geschat jaarlijks verbruik van 125 kWh. Dat is meer geld in jouw zak voor het maken van slimme keuzes!

Hoeveel verbruikt een 1-deurs koelkast?

Als je kiest voor de gemiddelde koelkast met 1 deur, energieklasse E, verwacht dan jaarlijks ongeveer €83,75 te betalen voor elektriciteit tegen een tarief van €0,67 per kWh – wat neerkomt op 125kWh per jaar! Maar als je investeert in een zuinige koelkast met energieklasse C of beter (vergeleken met F), dan zal je portemonnee dankbaar zijn, want je kunt tot €30,63 per jaar besparen!

Hoeveel verbruikt een Amerikaanse koelkast?

Investeren in een Amerikaanse koelkast is niet alleen slim voor het gemak, maar ook financieel verstandig. Deze koelkasten verbruiken gemiddeld 200 tot 400 kilowattuur per jaar en zijn geclassificeerd als E of F energiezuinige producten. Dit vertaalt zich in met een kostprijs van €0,67/kWh, in jaarlijkse elektriciteitskosten van in totaal €234,50!

De energiekosten van een Amerikaanse koelkast kunnen duur lijken. Milieucentraal stelt dat dit type tot 40% meer stroom verbruikt dan een koel-vriescombinatie. Als je echter kijkt naar de grote opslagruimte die deze koelkasten bieden, is dit bedrag gemakkelijk te rechtvaardigen. Een Amerikaanse koelkast heeft gemiddeld 80% meer capaciteit dan een gewone combinatievriezer en koelkast!

Maak een verstandige keuze voor jouw portemonnee en het milieu – kies een efficiënte Amerikaanse koelkast met energieklasse C of beter om geld te besparen op de energiekosten!

8 tips om energie te besparen met je koelkast

Om je op weg te helpen hebben we 8 tips geselecteerd waarmee je energie kunt besparen tijdens het gebruik van je koelkast:

1. Kies de juiste koeltemperatuur van je koelkast

Om de energie-efficiëntie en houdbaarheid van jouw voedsel te maximaliseren, stel je de koelkasttemperatuur in op 4 graden en de vriezer op -18. Kouder dan dat resulteert in onnodig energieverbruik, terwijl omgekeerd, als je de 6 graden in jouw koelkast overschrijdt, artikelen minder lang vers zullen blijven, wat resulteert in frequente boodschappen of erger nog – bedorven goederen!

2. Ontdooi het vriesgedeelte of kies voor no frost

Om ervoor te zorgen dat je koelkast energiezuinig blijft, moet je het vriesvak regelmatig ontdooien. Als je deze taak liever niet handmatig uitvoert, kies dan voor een koelkast zonder vorst – dat kost je geen enkele moeite!

3. Plaats de koelkast niet naast een warmtebron of in de zon

Om energie te besparen en de koeling te optimaliseren, moet je koelkast uit de buurt staan van warmtebronnen zoals een oven, fornuis of radiator. Houd het apparaat bovendien uit de buurt van direct zonlicht, dat ook kan bijdragen tot een hoger energieverbruik.

4. Sluit de deur van de koelkast af

Zorg ervoor dat de deuren van uw koelkast en vriezer altijd gesloten zijn en dat de rubberen afdichtstrips onbeschadigd zijn. Als je ze opent, laat ze dan niet te lang op een kier staan! Hierdoor neemt de warmte in de koelkast toe en ontstaat er condensatie in de vriezer, waardoor veel energie wordt verspild.

5. Laat je eten afkoelen voordat je het in de koelkast bewaart

Om energie te besparen moet je warm voedsel volledig laten afkoelen voordat je het in de koelkast of vriezer zet. Zo bespaar je tijd en geld!

6. Doe de koelkast goed vol

Een goed gevulde koelkast is energiezuinig. Door flessen water te koelen, kan de temperatuur stabiel blijven wanneer je de deur opent; je koelkast hoeft minder hard te werken om weer te koelen en verbruikt dus minder elektriciteit!

7. Zet de koelkast uit als je op vakantie gaat

Voordat je aan jouw vakantie begint, is het verstandig alle levensmiddelen uit de koelkast te halen en deze volledig uit te schakelen. Maar als dat voor jou geen optie is, zijn veel koelkasten tegenwoordig uitgerust met een “vakantiemodus” die het koelkastgedeelte op “uit” zet, terwijl de vriezer nog werkt.

8. Houdt het rooster aan de achterkant van de koelkast stofvrij

Wanneer een koelkast verstopt is met stof, kan hij zijn warmte niet efficiënt afgeven via het achterste rooster. Daardoor moet hij harder werken om af te koelen en kan hij oververhit raken als hij niet regelmatig wordt onderhouden.

Yari Franken
Yari Franken

Bedankt voor het lezen van het door mij geschreven artikel, ik hoop dat al je vragen beantwoord zijn. Zit je nog met vragen? Of heb ik iets over het hoofd gezien? Aarzel niet om contact op te nemen met de klantenservice. We helpen je graag op weg!

Meer gidsen bekijken

Deel dit artikel:

Geen Opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yari Franken
Yari Franken

Welkom op deze pagina, we hopen dat je gevonden hebt waar je naar op zoek was. Blijft je vraag onbeantwoord? Aarzel niet om een berichtje achter te laten in de opmerkingen sectie.

Inhoudsopgave

Populair onder onze klanten

Andere handige informatie:

HomeMenuWishlistNaar boven