Hoe kun je een koelkast inbouwen?

hoe bouw je een koelkast in

Een koelkast inbouwen in een bestaande keuken kan zonder gedoe. Hieronder hebben we stap-voor-stap instructies geschetst voor het zelf installeren van een inbouwkoelkast! Maar als dat te veel werk voor je is, wees dan niet bang – bij veel retailers kun je gebruik maken van installatiediensten, zodat jij je niet hoeft bezig te houden met dit klusje. Wil je eerst meer weten? Bekijk dan welke koelkasten je kunt kopen in 2023, of lees deze gids direct verder!

Welk gereedschap heb je nodig om een koelkast in te bouwen?

Voordat je jouw gloednieuwe koelkast installeert, moet je ervoor zorgen dat je al het nodige gereedschap hebt voor de installatie. De benodigde items kunnen variëren afhankelijk van het model; meestal werkt een 10 mm-sleutel het beste, maar sommige vereisen ook grotere maten zoals 13 of 24 mm-sleutels.

Zorg ervoor dat je de instructies in de handleiding zorgvuldig doorleest voordat je begint, zodat je eventueel extra gereedschap, zoals een buxusschaar en platkopschroevendraaiers, van tevoren kunt verzamelen.

De draairichting van de deur

Zorg ervoor dat de deur van je koelkast helemaal open kan en dat je er gemakkelijk bij kunt door te kijken in welke richting de deur in je keuken open moet gaan. Het is eenvoudig, de meeste inbouwkoelkasten hebben een omkeerbare deurrotatie! Kijk in de handleiding om de draairichting aan te passen, zodat alles precies goed is om snel bij etenswaren en dranken te kunnen.

Afdekplaat en -strips

Zodra je er zeker van bent dat de deur van de koelkast in de juiste richting opengaat, plaatst je hem voorzichtig halverwege in de daarvoor bestemde ruimte. Maak van deze gelegenheid gebruik om de stekker in een gemakkelijk bereikbaar stopcontact te steken, zodat je later niet met draden hoeft te worstelen. Maak eventuele afdekplaten en strips stevig vast voordat je de koelkast volledig in zijn nis schuift.

Voorkom dat de koelkast te veel naar achteren glijdt met een beschermende afdekplaat. Met afdekstrips worden zichtbare kieren naast de koelkast weggewerkt, omdat ze aan de zijkanten zijn bevestigd. Om de look compleet te maken schuif je de koelkast in de nis, zodat hij gelijk ligt met de voorkant van alle keukenkastjes!

Sleepdeur

Als je koelkast is uitgerust met een schuifdeursysteem, kun je het op de volgende manier installeren. Bevestig eerst de houder van het geleidingssysteem op de koelkastdeur met behulp van voorgeboorde gaten.

Markeer op jouw keukenpaneel waar je de geleiderails wilt plaatsen en zorg ervoor dat er 2 cm ruimte is tussen de rails en beide zijden van de deur. Bevestig beide rails stevig voordat je overgaat tot het afstellen van het scharnier met schroeven, mocht de deur daarna niet goed sluiten.

De koelkast vastzetten

Nadat je jouw koelkast in de daarvoor bestemde ruimte hebt geplaatst, is het van essentieel belang dat deze op de juiste wijze wordt gestabiliseerd. Raadpleeg de installatiehandleiding voor details over de juiste verankering van het specifieke model koelkast, aangezien de bevestiging per merk en type verschilt. Wil je eerst nog wat meer inzicht krijgen in de verschillende beschikbare koelkasten? Bekijk dan de volgende merken:

Deur-op-deur

Heeft je inbouwkoelkast een deur-op-deur systeem? Zo ja, dan is de installatieprocedure vrij eenvoudig! Raadpleeg eerst de gebruiksaanwijzing van je koelkast en volg de instructies over hoe je moet meten waar je elke beugel moet plaatsen. Gebruik een potlood om af te tekenen waar ze precies moeten komen. Dat is alles – eenvoudig maar doeltreffend!

Bevestig eerst de scharnieren aan de beugel. Hang vervolgens het paneel aan de koelkastdeur en controleer of het er vlak tegenaan zit. Als je merkt dat dat niet helemaal goed is, draai dan aan de schroeven totdat alles in orde lijkt. Gebruik ten slotte de beugels die overblijven om beide delen stevig aan elkaar te bevestigen zodra ze goed zijn uitgelijnd.

Het frontpaneel bevestigen

Afhankelijk van het type koelkast heeft deze een slepende deur of een deur-op-deur systeem. Kijk in de installatiehandleiding welk systeem de koelkast gebruikt. Heb je een apparaat met een deur-op-deur systeem, dan is het keukenkastpaneel direct aan de voorkant bevestigd. Modellen met een sleepdeur hebben een eigen scharnier, waardoor ze de ingang van de koelkast bedekken als ze worden geopend, terwijl ze er perfect overheen schuiven!

Tips voor het inbouwen van een koelkast

Houd er rekening mee dat het inbouwen van een koelkast niet altijd even eenvoudig is, en dat het belangrijk is om je goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je de juiste tools en materialen bij de hand heeft, zoals een schroevendraaier, waterpomptangen en afdekstrips. Controleer ook of alle onderdelen aanwezig zijn voordat je begint.

Als er iets ontbreekt, neem dan contact op met de leverancier. Als je alle stappen volgt, ben je binnenkort klaar om te genieten van een perfect geïnstalleerde koelkast! Nu nog een beetje georganiseerd en efficiënt winkelen en je koelkast zal een waardevolle toevoeging aan de keuken zijn. Veel plezier met de installatie en succes!

Yari Franken
Yari Franken

Bedankt voor het lezen van het door mij geschreven artikel, ik hoop dat al je vragen beantwoord zijn. Zit je nog met vragen? Of heb ik iets over het hoofd gezien? Aarzel niet om contact op te nemen met de klantenservice. We helpen je graag op weg!

Meer gidsen bekijken

Deel dit artikel:

Geen Opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yari Franken
Yari Franken

Welkom op deze pagina, we hopen dat je gevonden hebt waar je naar op zoek was. Blijft je vraag onbeantwoord? Aarzel niet om een berichtje achter te laten in de opmerkingen sectie.

Inhoudsopgave

Populair onder onze klanten

Andere handige informatie:

HomeMenuWishlistNaar boven