Een elektrisch fornuis aansluiten, hoe werkt dat?

elektrisch fornuis aansluiten

Als u staat te popelen om over te stappen van een gasfornuis naar een elektrisch fornuis, is het noodzakelijk dat zowel uw keuken als uw meterkast over de juiste aansluitingen beschikken. Een standaard stopcontact volstaat niet voor keramisch koken of inductie; een goede installatie is essentieel voor een succesvolle werking en veiligheid.

Hoe sluit je een elektrisch fornuis aan?

Het installeren van een elektrische kachel kan met de juiste begeleiding een veilige en succesvolle onderneming zijn. Wij hebben uiteengezet welk type stekker nodig is, welke fasen nodig zijn en of uw meterkast is gecontroleerd om er zeker van te zijn dat alles goed is aangesloten.

Het is goed om te weten dat sommige aanpassingen door een professionele elektricien moeten worden uitgevoerd voordat u het apparaat in gebruik neemt – sla deze cruciale stap dus niet over! Wil je eerst alle mogelijkheden bekijken? Lees dan meer op onze pagina over fornuizen kopen.

Een elektrisch fornuis kan niet op het standaard stopcontact

Om een elektrisch fornuis van voldoende stroom te voorzien, moet u een Perilex-stekker en -stopcontact installeren, aangezien de gewone stopcontacten niet genoeg stroom leveren. Het juiste type stopcontact hangt af van het wattage van uw model – u kunt een 2-fase of 3-fase versie nodig hebben.

Als u een Perilex contactdoos in uw keuken zoekt, is deze waarschijnlijk te herkennen aan het ontwerp met vijf gaten. Een tweefasig fornuis heeft meestal een geschat wattage van 7.000 watt, terwijl een driefasig fornuis dichter bij de 10.000 watt ligt – en het aansluiten van een van beide op een gewoon stopcontact zou onmiddellijk leiden tot het doorslaan van de zekering!

Wat is een Perilex aansluiting?

Als u een elektrisch fornuis wilt installeren, dan is een Perilex stopcontact de juiste keuze. Dit gespecialiseerde type stopcontact heeft vijf gaten en kan worden gebruikt voor twee- of driefasige aansluitingen, afhankelijk van het vermogen dat uw fornuis nodig heeft.

Helaas zijn niet alle keukens voorzien van zo’n stopcontact, dus u moet er rekening mee houden als u een nieuw apparaat kiest!

Voor een veilige en succesvolle Perilex-aansluiting is het cruciaal dat u niet alleen het benodigde stopcontact krijgt, maar ook aanpassingen in de meterkast doorvoert. U kunt dit werk het beste door een elektricien laten doen. Als je meer inzicht wil krijgen in de merken die je allemaal kunt bekijken in Nederland raden we je aan de volgende pagina’s te bekijken:

Hoe zie je in de meterkast of je 2- of 3-fasen stroom hebt?

Door uw meterkast te controleren, kunt u vaststellen welk type Perilex-aansluiting al in uw keuken aanwezig is – of het om 2-fase of 3-fase gaat.

2-fasen stroom

De tweefasige meterkast is gemakkelijk te herkennen aan twee gekoppelde groepen naast elkaar, met een gedeelde schakelaar waarmee u beide gekoppelde groepen tegelijk kunt in- of uitschakelen. Deze gekoppelde paren worden ook wel kook- of fornuisgroep genoemd.

3-fasen krachtstroom

Een driefasenaansluiting wordt ook wel krachtstroom genoemd. U kunt deze gemakkelijk herkennen in de meterkast met vier gekoppelde groepen die zijn gegroepeerd en aangesloten op een enkele schakelaar die ze allemaal tegelijk bedient wanneer ze worden in- of uitgeschakeld.

Groepen nog niet gekoppeld in meterkast

Als u geen gekoppelde groepen in uw meterkast kunt vinden en er is geen Perilex-aansluiting in de keuken, dan heeft u waarschijnlijk nog geen twee- of driefasenaansluiting. Als u op een elektrisch fornuis wilt gaan koken, kunt u overwegen een elektricien in te huren om de nodige wijzigingen in de meterkast aan te brengen en een Perilex stopcontact voor gebruik in de keuken te installeren.

Perilex stekker aansluiten voor je fornuis

Als u een elektrisch fornuis in uw huis wilt gebruiken, is het belangrijk op te merken dat het apparaat zonder stekker wordt geleverd. U kunt in de handleiding instructies vinden voor de juiste aansluiting van de stekker, maar als deze taak te ontmoedigend blijkt, aarzel dan niet om een beroep te doen op een erkende elektricien. Het type Perilex-stekker en of het om een 2- of 3-fase gaat, bepalen hoe u de bijbehorende stekker het beste veilig kunt aansluiten.

Yari Franken
Yari Franken

Bedankt voor het lezen van het door mij geschreven artikel, ik hoop dat al je vragen beantwoord zijn. Zit je nog met vragen? Of heb ik iets over het hoofd gezien? Aarzel niet om contact op te nemen met de klantenservice. We helpen je graag op weg!

Meer gidsen bekijken

Deel dit artikel:

Geen Opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Yari Franken
Yari Franken

Welkom op deze pagina, we hopen dat je gevonden hebt waar je naar op zoek was. Blijft je vraag onbeantwoord? Aarzel niet om een berichtje achter te laten in de opmerkingen sectie.

Inhoudsopgave

Populair onder onze klanten

Andere handige informatie:

HomeMenuWishlistNaar boven