Energiezuinig wassen

energiezuinig wassen

In deze tijd is duurzaamheid van het grootste belang. We moeten er allemaal naar streven om minder water en energie te gebruiken ten behoeve van het klimaat op onze planeet. Om een zuiniger gebruik te stimuleren, zijn de brandstofprijzen aanzienlijk gestegen; met het oog op het beteugelen van de CO2-uitstoot en het voorkomen van een verdere verergering van de opwarming van de aarde. AEG, Bosch, Miele, Samsung en Siemens zijn slechts enkele grote namen die voortdurend op zoek zijn naar manieren om hun apparaten nog milieuvriendelijker te maken en duurzame productieprocessen te ontwikkelen die ook energie besparen!

Wassen kan best energiezuiniger

Moderne wasmachines hebben verschillende methoden toegepast om energie en waterverbruik te besparen. Miele heeft twee baanbrekende technologieën ontwikkeld, PowerWash 2.0 en Spin & Spray, die een efficiënt gebruik van hulpbronnen bieden en toch indrukwekkende resultaten opleveren. Met deze innovaties heeft u minder water nodig voor dezelfde kwaliteit was, maar geniet u van een krachtige reiniging met minder inspanning!

Door minder water te gebruiken, besparen we niet alleen energie, maar ook warmte. Met de huidige trend om op een lagere temperatuur te wassen, dalen onze energiekosten bovendien nog meer. Bovendien hebben moderne wasmachines ingebouwde sensoren die het gebruik van warm en koud water nog efficiënter maken.

Met behulp van deze technologie kunnen wasmachines nu precies detecteren hoeveel wasgoed er in hun trommel zit, en ook de temperatuur en de kwaliteit van het water onderscheiden. Op basis van al deze factoren uit zijn omgeving kan hij vervolgens elk programma dienovereenkomstig aanpassen, zodat u in staat bent om met optimale efficiëntie te wassen en toch energie en wasmiddel te besparen.

Zuinig met water

De moderne wasmachine is een wonder van efficiëntie en duurzaamheid. Deze apparaten gebruiken ongeveer 53 liter water per cyclus, drastisch minder dan de machines van tientallen jaren geleden. Deze kleinere hoeveelheid spaart kostbare energiebronnen omdat er minder verwarmd en afgepompt hoeft te worden; het kan echter ook leiden tot verspillend overgebruik van wasmiddel als het niet goed in de gaten wordt gehouden. Al met al is deze trend om minder waterreserves te gebruiken en toch effectieve wasresultaten te behalen een goed voorteken voor gezinnen overal ter wereld!

Automatisch wasmiddel doseren met AudoDos, iDos, TwinDos

Overmatig gebruik van wasmiddel heeft tal van gevolgen. Niet alleen moet uw wasmachine meer spoelen, waarbij extra water en energie wordt verbruikt, maar er kunnen ook zeepresten achterblijven waar bacteriën zich mee kunnen voeden. De vetluisbacteriën produceren een onaangename geur uit de wasmachine en kunnen zelfs grijsbruine vlekken veroorzaken op pas gewassen kleding. Om deze nadelen te voorkomen, moet u zich bewust zijn van de hoeveelheid wasmiddel die u gebruikt wanneer u uw apparaat laat draaien!

Hoe kunt u dit probleem bestrijden? Gebruik nooit te veel wasmiddel en was minstens één of twee keer per maand op warm water. Het is echter vaak moeilijk om de ideale hoeveelheid wasmiddel te bepalen.

Maakt u zich zorgen dat u te veel wasmiddel gebruikt bij het wassen van uw wasgoed?

Met moderne automatische doseermachines hoeft u zich geen zorgen meer te maken! Bedrijven als Miele, Bosch en Siemens hebben technologieën als TwinDos, iDos en AutoDos ontwikkeld die ervoor zorgen dat voor elke wasbeurt de exacte hoeveelheid wasmiddel wordt gebruikt. Met deze innovatie hoeft u zich nooit meer zorgen te maken dat u snel te veel water gebruikt!

Hoe herken je een energiezuinige wasmachine?

Om klanten te helpen het energie- en waterverbruik van een nieuwe wasmachine te begrijpen, heeft de overheid een energielabel voor apparaten in het leven geroepen. Dit geeft nauwkeurige informatie over hoeveel elektriciteit elk apparaat verbruikt, zodat mensen weloverwogen beslissingen kunnen nemen. De klassen zijn ook gemakkelijk te begrijpen – producten zijn gegroepeerd volgens hun efficiëntieniveau, waardoor het eenvoudiger is dan ooit tevoren!

Het energielabel op de wasmachine geeft de gebruiksefficiëntie aan in termen van kWh per jaar – van niet zuinig tot zeer zuinig. Dit wordt weergegeven door een letterclassificatie van G (de minst zuinige) tot A (de meest zuinige). Het getal direct naast de letterklasse geeft aan hoeveel energie uw wasmachine jaarlijks verbruikt bij gemiddeld gebruik!

Een lagere water- en energierekening

Een energiezuinige wasmachine verkleint niet alleen uw ecologische voetafdruk, maar kan ook leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen. Vooral voor frequente wasmachines met verouderde machines is er veel te winnen bij een nieuw, efficiënt model – u zult snel de vruchten plukken van een aanzienlijke verlaging van zowel de water- als de elektriciteitsrekening! Nu investeren in een zuinig apparaat betekent later een groot financieel rendement.

Waterverbruik en overige informatie op het energielabel

Wanneer u een blik werpt op het energielabel van een wasmachine, ziet u van links naar rechts alle nodige info: gemiddeld waterverbruik per jaar, vulgewichtcapaciteit, geluidsniveau tijdens het centrifugeren en hoe droog hij de was krijgt.

Zuinigheid is essentieel voor een apparaat als dit – het vereist niet alleen een laag elektriciteitsverbruik, maar moet ook zuinig omgaan met zijn waterverspilling. Automatische dosering staat misschien niet op het etiket zelf, maar is vaak wel te vinden in gedetailleerde specificaties die elders worden vermeld; een uitstekende toevoeging die ook nog eens tijd en geld bespaart!

Kort programma gebruikt meestal meer water en energie

U zou kunnen denken dat een korter programma op uw wasmachine energie- en waterzuiniger is, omdat het minder minuten draait. Het tegendeel is echter waar; vaak verbruikt een korte cyclus veel van beide bronnen! Hoe lang u uw apparaat ook laat draaien, deze resultaten blijven constant.

Wasmachines moeten harder draaien om uw kleren schoon te krijgen in een kortere tijd. Daarvoor is meer water nodig en moet het verwarmingsproces worden versneld, waardoor het energieverbruik hoger is dan bij langere cycli. Moderne modellen wasmachines zoals Samsung QuickDrive of Miele’s QuickPowerWash kunnen echter al binnen een uur een uitstekend wasresultaat leveren – het bewijs dat u kwaliteit niet hoeft op te offeren voor snelheid als het om de was gaat!

Het Ecoprogramma – Energiezuinig, maar een langere wasduur

Door het energiezuinige ‘eco’-programma op uw wasmachine te gebruiken, kunt u wassen met minder waterverbruik. De temperatuur is iets lager en elke stap van de cyclus duurt langer, zodat kleding meer kans krijgt om te weken. Dit maakt het makkelijker voor uw wasmachine, terwijl u tegelijkertijd energie bespaart!

Zou het niet mooi zijn om een energiezuinige was te hebben met minder waterverbruik? Ondanks de grote voordelen is het enige nadeel van een eco-programma dat het meestal langer duurt – een volledige lading kan wel twee uur duren.

Gelukkig hoeft u zich hierover geen zorgen te maken. Gebruik bijvoorbeeld van tevoren de startuitstelinstelling op uw wasmachine, zodat deze klaar staat als u ’s ochtends naar uw werk vertrekt. Kom dan thuis en al uw was is klaar! U kunt ook profiteren van lagere tarieven ’s nachts en ervoor zorgen dat alles daarna snel wordt opgehangen of in de droger wordt gedaan als u fris ruikende kleren zonder kreukels wilt.

Het vulgewicht – Is een kleinere wastrommel zuiniger?

De capaciteit van een wastrommel staat bekend als het vulgewicht, gemeten in kilogrammen. Een gemiddelde wasmachine kan ongeveer 7 tot 8 kg aan, terwijl kleinere bovenladers 6 kg kunnen laden en grotere voorladers zelfs meer dan 10 kg!

Als de wasmachine een kleinere trommel heeft, staat hij bekend als een energie- en waterzuinig apparaat. Dit blijkt echter niet altijd uit het energielabel; compacte bovenladers hebben meestal een relatief lagere beoordeling dan voorladers wanneer u hun efficiëntieklasse op het label controleert. Al met al is de kans groter dat u met voorladers geld bespaart op zowel stroom als water!

  • Hoewel wasmachines met een kleinere trommel over het algemeen minder water verbruiken, hangt dit af van de gebruikte technologie. De nieuwste innovaties zijn te vinden in voorladers en overtreffen zelfs compacte bovenladers als het gaat om het besparen van H2O.
  • Laat u niet misleiden door de afmetingen van een vat als het gaat om energie- en waterverbruik. Een kleiner formaat betekent niet noodzakelijk dat het rendabeler is. Om echt te beoordelen hoe efficiënt het is, moet u het gemiddelde jaarlijkse water- en elektriciteitsverbruik op het energielabel van het product raadplegen.

Bij het kiezen van een nieuwe wasmachine moet de grootte van de trommel worden afgestemd op uw gemiddelde wasbehoefte. Een eenpersoonshuishouden heeft 7 kg nodig, terwijl gezinnen met veel leden minimaal 9 kg of meer nodig hebben. Dit heeft niet alleen te maken met de gezinsgrootte – als u regelmatig sport en kleinere wasjes doet, kies dan voor iets in het kleine bereik. En vergeet niet: als u ooit iets groters moet wassen, zoals een tweepersoons dekbedovertrek, is 8 kg ideaal!

Wassen met een volle trommel versus een halfvolle trommel

Maximaliseer de efficiëntie en bespaar geld bij het wassen van wasgoed door de juiste maat wastrommel voor uw behoeften te kiezen. Als u altijd een grotere machine vult, bespaart u energie in plaats van veel kleinere ladingen met een halfgevulde trommel.

Voor wie energie wil besparen, zijn sommige wasmachines ontworpen met het oog op efficiënte handelingen. Met het SingleWash-programma van Miele kunt u bijvoorbeeld snel en effectief één kledingstuk tegelijk wassen, terwijl de precieze hoeveelheid water die voor elke lading nodig is, wordt geregeld. Maar als het erop aankomt, is het vullen van de trommel nog steeds de beste keuze voor optimale energie-efficiëntie.

Ook een té volle wastrommel wast minder zuinig

Wanneer u uw wasmachine laadt, is het van essentieel belang dat u de trommel nooit overbelast. Laat altijd een paar centimeter ruimte over, zodat het wasgoed tijdens de wascyclus vrij kan bewegen. Bij overbelading wordt niet alleen het apparaat extra belast omdat het harder werkt, maar het schuim kan ook niet alle plekken bereiken en het vuil kan vast komen te zitten in het wasgoed, waardoor het moeilijker weg te spoelen is.

Centrifugeer met een hoog toerental voor een drogere was

Het toerental (omwentelingen per minuut) van uw wasmachine bepaalt de centrifugeersnelheid en beïnvloedt zo de droogheid van uw wasgoed. De overgrote meerderheid van de wasmachines heeft snelheden tussen 1200 en 1600 toeren per minuut; dit hoge toerental vermindert het vocht in de kleding aanzienlijk voor een snellere droogtijd!

Voor een meer energie-efficiënte aanpak van het drogen van uw wasgoed aan de lijn, centrifugeert u op een langzamer tempo; het zal echter langer duren voordat de kledingstukken droog zijn. Aan de andere kant, als u de beschikking heeft over een elektrische droger, zet deze dan op de hoogste snelheid; dit helpt het energieverbruik tijdens het proces te verminderen omdat er minder vocht zit in kleding die sneller gecentrifugeerd wordt.

Wat is een duurzame wasmachine?

Investeren in een duurzame wasmachine verlengt niet alleen de levensduur, maar helpt ook de duurzaamheid van het hele productieproces te bevorderen. Als consument hebben we vaak geen zicht op de productie van deze apparaten; het is echter belangrijk om te beseffen dat de productie ervan veel energie vergt!

Met het oog op het milieu is het daarom verstandig een betrouwbare en duurzame wasmachine te kiezen die jarenlang meegaat. Miele staat wereldwijd bekend als een merk met een lange levensduur, maar ook AEG, Bosch of Siemens bieden een langdurig gebruik van hun producten. Hoewel een milieuvriendelijke wasmachine vooraf duurder kan zijn dan zijn tegenhangers, verdient u uw geld uiteindelijk terug dankzij de lange levensduur. Bovendien – want wie kan er een prijskaartje hangen aan onze wereld? – investeren in duurzaamheid helpt beschermen wat het belangrijkst is!

Yari Franken
Yari Franken

Bedankt voor het lezen van het door mij geschreven artikel, ik hoop dat al je vragen beantwoord zijn. Zit je nog met vragen? Of heb ik iets over het hoofd gezien? Aarzel niet om contact op te nemen met de klantenservice. We helpen je graag op weg!

Meer gidsen bekijken

Deel dit artikel:

Yari Franken
Yari Franken

Welkom op deze pagina, we hopen dat je gevonden hebt waar je naar op zoek was. Blijft je vraag onbeantwoord? Aarzel niet om een berichtje achter te laten in de opmerkingen sectie.

Inhoudsopgave

Populair onder onze klanten

Andere handige informatie:

HomeMenuWishlistNaar boven